Jano-lehti

Runouslehti kaikille

Erikoisnumero: Runoja koronan aikaan

Vilja-Tuulia
Huotarisen
kolme runoa

Vilja-Tuulia Huotarinen

1.

Maailmankaikkeus ei tunne sanaa ei. Jonain päivänä saari on suuri manner kahden valtameren välissä. Siihen asti totutaan menemään meren yli. Totutaan ottamaan ensimmäinen askel, tekemään tuttavuutta. Aktiiviset vuoret, aktiiviset lähteet, aktiiviset suot ja saranurmet. Aktiivinen tuuli, joka vaihtaa kaiken. En ymmärrä sattumaa, sitä on mahdotonta ymmärtää, mutta väkevintä on valjastaa tuuli oikealla hetkellä. Uskon, että kun puhutaan kohtalosta, tarkoitetaan luontoa, ja kun puhutaan jumalasta, tarkoitetaan kaikkia ihmisiä yhdessä.

2.

Vauva huutaa äitiä. Vauva odottaa, ja äiti tulee. Niin vauva oppii ajan. Karvaiset ja höyhenpeitteiset eläimet syövät vatsansa täyteen, huomiseksi on luvattu kylmää. On kysymys nälästä, joka on lämmintä kuin maa ja maasta riippuvaista. Kun tämä vihreä tästä kuluu, tulee syksy ja sitten vasta vihreää uudestaan. Kun katson lasta, ikävöin hänen isoisäänsä, sitä tarkoittaa liikkua ajassa, jota ei ole olemassa. Vauvoille ei saa valehdella, heillä ei ole rajoja, heillä on huojuvat hahmomme illan ja aamun kiireessä, meidän varjomme.

3.

Istumme puutarhassa, joka on ravintola, ja ympärillä monivuotiset kasvit keskustelevat. Meidän täytyy ymmärtää mitä teemme, ja kenen vuoksi. Oikeastaan pitää tehdä kaikenlaista ja jokaisen vuoksi. Maailma ei ole hyvä ja silti maailmalta odotetaan hyvää. Maailma ei ole paha ja silti maailmalta odotetaan pahaa. Mikään ei synny tyhjästä, sinä voit saada kaiken, se on jumalanlause, mutta ihmisten kanssa opitaan elämään. Läkähdymme toisiamme vasten niin kuin läkähdytään pää ruusukimpussa. Ei täällä kauan selviä, ellei luota isompaan. Olemme syöneet jo, ei tarvitse kysyä, kuka maksaa laskun. Kun yksi maksaa, kaikki maksavat.

Runot:Vilja-Tuulia Huotarinen

Kuva: Mikko Palokorpi

Kommentoi Facebookissa

Kommentoi sähköpostitse: toimitus@janolehti.fi

Muut jutut Janon Erikoisnumero

Jano - runouslehti kaikille: www.janolehti.fi