Jano-lehti

Runouslehti kaikille

#3 numero. Teemana tulevaisuus

Ylös runon ramppia

Sanna Majanlahti
Ensikosketus runoon on joskus hyvin fyysinen, näyttelijä Sanna Majanlahti tunnustaa. –– Kun kokoelmassa tulee vastaan runo, joka on kuulas ja ihmeellisen säkenöivä, tuntuu kuin värähdys kulkisi läpi ruumiin. Tulee tuntu että tämän haluaa jakaa: näin hienosti tiivistetyn ajatuksen, jonka mestari runoilija on ollut.

Fyy­sis­tä kos­ke­tus­ta ru­noon Sanna Ma­jan­lah­ti on seu­ran­nut useam­man ker­ran esi­tyk­sek­si asti. Hänen töis­tään muis­tet­ta­neen esi­mer­kik­si vuo­del­ta 2012 Jää­ok­sal­la is­tu­ja, joka pe­rus­tui Vil­ja-Tuu­lia Huo­ta­ri­sen ja Ma­te­li Kui­va­lat­ta­ren ru­noi­hin, tai vuon­na 2008 val­mis­tu­nut Pos­tia Sa­tur­nuk­seen, jonka poh­ja­na oli­vat Jo­han­na Ven­hon runot.

Par­hail­laan Ma­jan­lah­ti työs­tää ru­noe­si­tys­tä yh­des­sä ys­tä­vän­sä ja kol­le­gan­sa Emi­lia Pok­ki­sen kans­sa. Esi­tyk­sen työ­ni­me­nä on Ve­den­ja­ka­jal­la, se poh­jau­tuu pir­kan­maa­lai­sen ku­va­tai­tei­li­jan Ritva Luuk­ka­sen ru­noi­hin. Ve­den­ja­ka­ja poik­ke­aa läh­tö­koh­dil­taan aa­vis­tuk­sen Ma­jan­lah­den ai­em­mis­ta töis­tä. Al­kusy­säys esi­tyk­seen tuli tällä ker­taa ku­va­tai­tei­li­jan it­sen­sä ta­hol­ta, Luuk­ka­nen tie­dus­te­li kiin­nos­tai­si­ko Ma­jan­lah­tea koos­taa hänen ru­nois­taan esi­tys.

Ja kyllä, kiin­nos­ti se. Esi­tyk­sen en­si-il­ta on nyt tal­ven alla mar­ras­kuul­la.

Pa­la­taan hie­man alkua kohti, het­keen, kun Sanna Ma­jan­lah­ti löysi ru­noe­si­tyk­set, ai­kaan, jona hän kävi vielä Teat­te­ri­kor­kea­kou­lua 80-lu­vul­la.

– En­sim­mäi­sen esi­tyk­sen tein kou­luun L. Oner­van teks­teis­tä, Ma­jan­lah­ti ker­too. – Kou­lun pu­heo­pet­ta­ja Mar­ja-Lee­na Haa­pa­nen eh­dot­ti sitä. Kävin teat­te­ri­kou­lun vii­meis­tä vuot­ta. Haa­pa­nen näki jän­näs­ti lä­vit­se­ni, olin ollut ru­no­tyt­tö koko nuo­ruu­te­ni, ru­no­jen maa­il­ma oli tuttu. Ei vä­hi­ten van­hem­pie­ni ta­hol­ta; äiti ja isä, mo­lem­mat näyt­te­li­jöi­tä, lausui­vat meil­lä ko­to­na mie­luus­ti ru­no­ja. – Runon klan­gi, sanan soin­ti oli mi­nul­le tuttu ja luon­tai­nen.

Näyt­te­li­jä Ma­jan­lah­ti tun­nus­taa heti pe­rään, että ru­noe­si­tyk­set jäi­vät de­byy­tin jäl­keen si­vum­mal­le rei­luk­si kym­me­nek­si vuo­dek­si; tuli muita töitä, kii­rei­tä, nuo­ren vas­ta­val­mis­tu­neen teat­te­rin­te­ki­jän et­sik­koai­ka. Mutta ki­pi­nä ru­noe­si­tyk­sil­le oli kui­ten­kin he­rä­tet­ty, se vain odot­ti seu­raa­vaa otol­lis­ta ajan­koh­taa.

Se koit­ti vuon­na 2004, kun Ma­jan­lah­den työ­to­ve­ri ja hyvä ys­tä­vä An­ne­li Ranta pyysi häntä mu­kaan esi­tyk­seen, joka pe­rus­tui­si Wis­lawa Szym­bors­kan ru­noi­hin. Esi­tys oli me­nes­tys, sitä seu­ra­si toi­nen, edel­leen puo­la­lais­ru­noi­li­jan teks­tei­hin pe­rus­tuen.

Koh­dak­koin Sanna Ma­jan­lah­ti alkoi val­mis­taa lisää esi­tyk­siä niin omin päin kuin myös ys­tä­vien­sä, työ­to­ve­rien­sa kans­sa.

Runo oli ker­ras­saan ylit­tä­nyt ram­pin.

Sanan herkkä hahmo

Sanna Ma­jan­lah­ti ko­ros­taa, että jo­kai­nen sana on ru­noe­si­tyk­ses­sä tär­keä.

– Läh­den näyt­te­le­mi­ses­tä lausu­mi­ses­sa, hän sanoo. – Olen kou­lu­tuk­sel­ta­ni näyt­te­li­jä. Tah­don käyt­tää tätä ko­ke­mus­ta­ni, kun työs­tän esi­tyk­siä. Kiin­ni­tän jo läh­tö­koh­tai­ses­ti huo­mio­ta sii­hen, että esi­tyk­ses­sä joka iki­ses­tä sa­nas­ta pitää saada kon­kreet­ti­ses­ti sel­vää.

– Sillä jos ru­noi­li­ja on kir­joit­ta­nut ru­non­sa tii­vis­täen ja va­li­koi­dus­ti vä­hen­täen sanat olen­nai­sim­paan, niin kyllä kuu­li­jan pitää myös erot­taa runon joka rivi, joka ainoa sana.

Ma­jan­lah­ti ker­too tästä esi­mer­kin. Työs­täes­sään Jää­ok­sal­la is­tu­jaa -esi­tys­tä Ma­jan­lah­ti tu­tus­tui perin poh­jin Ma­te­li Kui­va­lat­ta­ren ru­nou­teen. Alun al­kaen Kui­va­la­tar lau­loi ru­non­sa ja jo tämä loi oman kiin­nos­ta­van as­pek­tin hänen ru­nou­teen­sa. Var­sin­kin koska Ma­jan­lah­ti ha­lusi lausua runot.

– Ha­lusin esit­tää ne ym­mär­ret­tä­väs­ti, näyt­te­li­jä pai­not­taa. – Ha­lusin, että jo­kai­sen sanan herk­kä hahmo säi­lyy. Tein ison työn et­sies­sä­ni jo­kai­sel­le sa­nal­le ety­mo­lo­gi­sen juu­ren, tar­koi­tuk­sen kehän, ha­lusin ym­mär­tää ja tie­tää mitä niis­tä joka iki­nen tar­koit­taa.

– Sillä mi­nä­hän ne runot esi­tän ja näyt­tä­mö on aika raaka ja pal­jas paik­ka, jos esit­tä­jä liu­kuu ikään kuin tyh­jän pääl­lä.

– Sa­mal­la ta­voin olen teh­nyt uuden ru­nou­den kans­sa, Ma­jan­lah­ti jat­kaa. – Jos olen jää­nyt jon­kin sanan kans­sa kah­den vai­heil­le, minun teh­tä­vä­ni on ollut viime kä­des­sä päät­tää, mitä sana tar­koit­taa.

– Jos on ollut mah­dol­lis­ta, olen tie­dus­tel­lut asiaa ru­noi­li­jal­ta it­sel­tään. Eihän esi­tys voi si­säl­tää ai­nut­ta­kaan nel­jän sanan li­ta­ni­aa ilman, että tie­täi­sin mitä se tar­koit­taa tai mitä ru­noi­li­ja on ha­lun­nut sanoa.

Sanna Majanlahti

Liikkumaton ja liikkuva

Ru­nout­ta ei aivan en­sim­mäi­sek­si miel­lä eri­tyi­sen draa­mal­li­sek­si. Ru­nou­des­sa kyse on pel­kis­tä­mi­sen tai­tees­ta, et­siy­ty­mi­ses­tä olen­nai­sim­paan. Toi­saal­ta, en­sim­mäi­set näy­tel­mät kir­joi­tet­tiin ru­no­mit­taan, ja esit­tä­vä taide oli ru­no­mit­tais­ta vielä pit­kään sen jäl­keen­kin.

Ny­ky­ään ru­nous vä­lit­tyy val­tao­sal­le ih­mi­sis­tä kovin etee­ri­se­nä, tun­to­jen ja tun­te­mus­ten tulk­ki­na, jossa draa­ma ja liike on rii­sut­tu mah­dol­li­sim­man mi­ni­miin. Ja silti ny­ky­ru­no on yhtä ää­ne­käs ja liik­ku­vai­nen kuin mikä muu taide ta­han­sa.

Esi­merk­ki­nä ”draa­mat­to­muu­des­ta”, sen näen­näi­syy­des­tä Sanna Ma­jan­lah­ti puhuu Ee­va-Lii­sa Man­ne­ris­ta, jonka teks­teis­tä hän val­mis­ti vuon­na 2006 esi­tyk­sen ni­mel­tä Unoh­tu­nei­ta pol­ku­ja.

– Man­ne­rin Pre­lu­diu­mia draa­mat­to­mam­paa runoa ei oi­keas­taan voi ku­vi­tel­la, Ma­jan­lah­ti huo­maut­taa. – Silti se oli eräs Unoh­tu­nei­den pol­ku­jen kul­ma­ki­viä, runo joka sä­tei­li ja avau­tui ym­pä­ril­leen.

– Jot­kut runot ta­pah­tu­vat herk­kä­vi­rei­ses­ti pääs­sä, niin esit­tä­jäl­lä kuin kuu­li­jal­la. Kun ta­voi­tan täl­lai­sen yh­tey­den, nau­tin siitä suun­nat­to­mas­ti.

Ja juuri täl­lai­ses­ta ru­no­jen vuo­ro­pu­he­lus­ta, dia­lo­gis­ta liik­ku­van ja liik­ku­mat­to­man kes­ken syn­tyy esi­tys­ten kaari.

– Tosin esi­tyk­sen poh­ja­na ole­van ko­koel­man ja lo­pul­li­sen esi­tyk­sen kaa­ret eivät usein­kaan vas­taa toi­si­aan, mutta tämä draa­mal­lis­ta­mi­nen on pakko tehdä, Ma­jan­lah­ti huo­maut­taa. – Toi­si­naan jou­dun aika röyh­keäs­ti draa­mal­lis­ta­maan jon­kin runon, si­joit­ta­maan sen ken­ties aivan toi­seen paik­kaan kuin mihin ru­noi­li­ja sen ko­koel­mas­sa si­joit­ti.

– Mutta se on minun va­lin­ta­ni, minun teh­tä­vä­ni. Ha­luan tehdä jo­kai­ses­ta esi­tyk­ses­tä oman­lai­se­ni. Olen kul­ke­nut pit­kän polun kul­loi­sen­kin ru­noi­li­jan mat­kas­sa, tu­tus­tu­nut hänen tuo­tan­toon­sa niin pe­rin­poh­jai­ses­ti kuin mah­dol­lis­ta. Tästä tut­ki­mus­mat­kas­ta mi­nul­la on koos­sa al­kuun var­sin epä­mää­räi­nen möyk­ky.

– Möyk­ky kui­ten­kin si­säl­tää tar­kas­ti sen, mistä ha­luan ker­toa ja miksi, Ma­jan­lah­ti hy­myi­lee. –Ennen pit­kää kris­tal­li­soin sen, jaan ma­te­ri­aa­lin draa­mal­li­ses­ti al­kuun, kes­ki­koh­taan ja lop­puun.

Ihmiset hyvin lähellä

Sanna Ma­jan­lah­ti pai­not­taa vielä eräs­tä nä­kö­koh­taa ru­noe­si­tyk­sis­tään.

– Ker­ron esi­tyk­sis­sä aina jo­tain it­ses­tä­ni, hän sanoo. – Ne si­joit­tu­vat eri koh­tiin elä­mää­ni. En esi­mer­kik­si mie­les­tä­ni voi esit­tää enää Jo­han­na Ven­hon Yhtä juh­laa -esi­tyk­sen ru­no­ja, koska olen yk­sin­ker­tai­ses­ti liian vanha pu­hu­maan pie­nen lap­sen äidin maa­il­mas­ta. Mutta sil­loin esi­tys­tä teh­des­sä vuon­na 2007 ko­koel­man kos­ket­ti­vat minua ää­rim­mäi­sen pal­jon, nuo­rin tyt­tä­re­ni oli sil­loin vii­si­vuo­tias.

– Otin mu­kaan esi­tyk­seen muun muas­sa Sen­nin pu­het­ta. Senni on ny­ky­ään kak­si­tois­ta­vuo­tias nuori neiti, mutta esi­tyk­ses­sä hän vielä vii­si­vuo­ti­aa­na pyy­tää so­raut­taen: ’Äiti, tuo pa­per­jii!’ Tuo so­rau­tus, pyyn­tö oli ikään kuin kaiku, joka jo ru­no­ko­koel­mas­sa oli.

Tämä kä­den­läm­pö, lä­hei­syys ja kos­ke­tus ovat Sanna Ma­jan­lah­den ru­noe­si­tys­ten sielu ja sydän. Se vä­lit­tyy myös ram­pin tuol­le puo­len, ylei­söön.

– Esi­tys­tä on saat­ta­nut tulla kat­so­maan muu­ta­mia kym­me­niä. Mutta he ovat kaik­ki va­li­koi­tu­nei­ta ja ha­lun­neet tulla nä­ke­mään esi­tyk­sen, kuun­te­le­maan runoa, näyt­te­li­jä muis­tut­taa. – Esit­tä­mi­nen on vuo­ro­vai­ku­tus­ta. Se on sitä par­haim­mil­laan, kun näen ih­mi­set hyvin lä­hel­tä; ti­lai­suus on usein hyvin in­tii­mi.

– Täl­löin myös pa­lau­te on hyvin vä­li­tön­tä. Ta­paan ju­tel­la ih­mis­ten kans­sa esi­tys­ten jäl­keen, ne het­ket ovat an­toi­sia, pa­ras­ta kai­kes­ta.

Eräi­nä mie­lei­sim­pi­nä esiin­ty­mis­paik­koi­naan Sanna Ma­jan­lah­ti pitää van­hain­ko­te­ja. – Nii­hin va­li­koin hie­man tu­tum­pia ru­no­ja, mutta kun lausun esi­mer­kik­si vaik­ka­pa tääl­lä Tam­pe­reel­la Lauri Vii­dan Alf­hil­dia, kuun­te­le­maan saa­pu­neet her­kis­ty­vät. Hieno ih­mis­ku­va sä­väh­dyt­tää, ru­noi­li­jan kos­ke­tus on aina vä­li­tön, suora ja tuttu.

Teksti: Markku Kaskela

Kuva: Eriikka Ahopelto

Kommentoi artikkelia Facebookissa

Kommentoi sähköpostitse: toimitus@janolehti.fi

Muut Jutut Jano #3

Jano - runouslehti kaikille: www.janolehti.fi