Jano-lehti

Runouslehti kaikille

#2 numero. Teemana paikka

Paikka! eli kirjailijan omakuva kulkukoirana

Lähden toisaalle kerta toisensa jälkeen. En siksi, että jonkin paikan ihmiset tai kulttuuri kiehtoisivat minua enemmän kuin jonkin toisen. En yksinomaan eksotiikan nälästä, en pelkästä seikkailunhalusta, vaan erityisesti siksi, että toisaalla tunnen olevani enemmän elossa. Paikanvaihdos antaa perspektiiviä.

Paikanvaihdos tekee ihmiselle hyvää. Kun puhun ihmisestä, tarkoitan itseäni. Paikanvaihdos tekee hyvää ihmiselle, joka on kirjailija. Kun sanon näin, tulen mystiikan alueelle, tai romantiikan joka on eräänlaista mystiikkaa. Se on uskomus. Että juuri kirjailijan tulisi kokea ja nähdä erityisen paljon. Että juuri kirjailijan pitäisi olla altis vaikutteille ja kaikelle sille odottamattomalle, mitä paikanvaihdos tarjoaa. Asettua alttiiksi, luopua vakaasta ja turvallisesta, että sen pitäisi olla kirjailijan velvollisuus, tai että se voisi olla.

Mutta eikö myös mielikuvitus ole paikka? Miksi mennä sitä pidemmälle? Kant ei koskaan poistunut kovin kauas Königsbergistä. Tiedän suomalaisia kirjailijoita, jotka eivät ole käyneet Tallinnaa pidemmällä.

Mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle, jos ei puhuta kaikkein perustavimmista asioista. Kirjallisuus, ajattelu tai ihmisen viihtyminen omassa olemisessaan eivät ole sellaisia. Pelkkä olemassaolo on ihme, miksi siitä pitäisi vielä nauttia? Se ei ole välttämätöntä, ei luonnolle, yksilölle eikä yhteiskunnalle. Kirjoitan tätä Intiassa. Tällä hetkellä joka kuudes ihminen maailmassa on intialainen. Varovaisesti arvioituna kolmannes intialaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Mitä luulet, skeptinen lukija, veljeni, kaltaiseni, kuinka paljon nauttii olemisestaan mies, joka murskaa kiviä tienvarressa euron päiväpalkalla? Kaksitoista tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa, niin pitkään kuin jumala armossaan töitä suo. Entä tarjoilija, joka tuo pöytään aamiaiseni joka maksaa enemmän kuin hänen puolen viikon palkkansa? Vanheneva mies, joka tekee töitä aamusta iltaan ja joka nukkuu yönsä ravintolan kuluneemmalla penkillä. Jos hän on hyvin uskonnollinen, ei ole sinun asiasi arvostella hänen uskonnollisuuttaan. Tuleva elämä on kaikki mitä hänellä on.

Pitäisikö sinun pahoittaa mielesi siitä, että niin voi olla. Että sinun etuoikeutettu elämäsi on jotain äärimmäisen harvinaista tässä maailmassa, joka ei ole rakentunut minkään oikeudenmukaisuuden ehdoille. Että sadoille miljoonille ihmisille oleminen ei ole ilon paikka. Että valtaosalla ihmisiä on hyvin vähän vaihtoehtoja oman elämänsä suhteen. Pitäisikö sinun ahdistua siitä, että maailma on niin kuin se on, ja ettei sinun hyväntahtoisuutesi riitä muuttamaan sitä millään merkityksellisellä tavalla.

Teen tyhjänpäiväisen tunnustuksen. Olen saturninen ihminen. Melankolia ja masennus kulkevat mukanani, menin minne menin, mutta Intiaan ne eivät seuraa minua. Ikään kuin ne ymmärtäisivät, että olisi moraalitonta olla masentunut maassa, jossa ihmiset jatkavat elämäänsä kaikesta huolimatta. Että olisi säädytöntä potea eksistentiaalista synkkyyttä maassa, jossa tämä vanha tarjoilija kaikesta huolimatta pysähtyy vaihtamaan lämpimät kuulumiset. Elämä on kovaa. Miksi sitä pitäisi kaiken lisäksi vielä murehtia.

Olen nähnyt äärimmäisen kovaa elämää elävän ihmisen hymyilevän täydeltä naamalta. Kohtalo arpoo paskoja arpoja, ei voittoa. Parempi onni ensi kerralla.

* * *

Lähden toisaalle kerta toisensa jälkeen. En siksi, että jonkin paikan ihmiset tai kulttuuri kiehtoisivat minua enemmän kuin jonkin toisen. En täysin edes siksi, että elän vähillä rahoillani monissa maissa monin verroin mukavampaa elämää kuin Suomessa. En yksinomaan eksotiikan nälästä, en pelkästä seikkailunhalusta, vaan erityisesti siksi, että toisaalla tunnen olevani enemmän elossa. Paikanvaihdos antaa perspektiiviä. Vaeltelen mielelläni paikasta paikkaan ja käyn levottomaksi jos en kohtuullisen säännöllisesti pääse pois siitä, mikä on normaalia, tasaista ja levollista. Kyse ei ole hedonismista. Maailma on täynnä paikkoja, joissa elämä ei ole erityisen mukavaa tai terveellistä. Jokainen päivä maailman saastuneimmissa suurkaupungeissa lyhentää vierailijan elämää viikolla. Uskon vilpittömästi, että tupakointi on terveellisempää kuin Delhin ilma. Olen käynyt sadoissa paikoissa, eikä minulla ole mitään mielenkiintoa palata useimpiin niistä. Mutta olen myös löytänyt paikkoja, joihin en halua olla yhä uudelleen palaamatta.

* * *

Kirjailijan ammatti on sikäli vapaa, ettei hän ole sidottu mihinkään tiettyyn paikkaan. Kynä ja paperi riittävät. Hän ei ole paikan orja. Miksi hän pysyisi siellä, missä hän ei viihdy?

* * *

Olla runoilija, mitä muuta se on kuin eräänlaista romantiikkaa? Runoilijuudessa on samanlaista vastaan asettumisen kauneutta kuin vaikkapa Intian maolaiskapinallisissa. Elämää hämärässä viidakossa, reaalitodellisuuden ulkopuolella, epätoivoista ja ylevää taistelua asian puolesta joka on Suuri, mutta menneisyyden välineillä ja enimmäkseen kuvitteellista vihollista vastaan. Taistelu on hävitty, mutta se ei lakkaa kenties koskaan. Ja eikö jokainen runoilija ja jokainen nykymaailmasta vieraantunut viidakkosissi tiedä tämän syvällä sisimmässään? Vain tietynlainen romantiikka, tietynlainen usko mahdottomaan, pitää taistelua yllä. Ja kenties se, ettei tietyn pisteen jälkeen vaihtoehtoja enää ole. Valitset asian, ja niinpä asia valitsee sinut.

On naurettavaa verrata suomalaista runoilijaa intialaiseen metsäsissiin. Suomalainen runoilija on maailman etuoikeutetuimpia ihmisiä. Hänen suurimmat ongelmansa ovat luonteeltaan kustannuspoliittisia, kevyesti mielenterveydellisiä tai jollain hämärällä tavalla eksistentialistisia. Toisin sanoen, hänellä ei ole merkittäviä ongelmia, minkä hän osaa muodostaa jo itsessään ongelmaksi. Intialainen maolaississi on äärimmäisessä köyhyydessä elävä maatyöläinen. Hänen ongelmiaan on turha panna suuruusjärjestykseen. Hän takertuu aatteeseen kuin uskontoon, kotitekoiseen kivääriin kuin hirttosilmukkaan ja epämääräiseen taisteluun kuin elämään itseensä. Sillä, voiko taistelulla saavuttaa mitään tai onko selkeää vihollista olemassa, ei ole enää väliä.

Ei ole välttämätöntä olla romantikko ollakseen runoilija tai naxaliitti, mutta siitä on apua.

* * *

Olen kirjoittanut ison osan kirjoistani jossain muualla kuin Suomessa. Sen ei pitäisi näkyä kirjoistani joitain yksittäisiä runoja lukuunottamatta. Itselleni kirjallisuus ei ole biografian tai välittömän ympäristön asia. Kirjoitan äärimmäisen harvoin omasta elämästäni sillä en usko, että biografisella autenttisuudella on mitään arvoa kirjallisuuden kannalta. Kirjailija häviää kirjoituksen tieltä. Muu on narsismia.

Ja silti minulla on käynnissä projekti, joka on äärimmäisen henkilökohtainen ja elämäkerrallinen. Olen viimeisen kahdentoista vuoden ajan kirjoittanut spontaaneja, tunnin mittaisia runoja, jotka käsittelevät omaa kokemustani jossain tietyssä ajassa ja paikassa. Runon kirjoittamiseen on aikaa tunti, aiheena on paikka ja oma olemiseni siinä. Jälkeenpäin tehtävät korjaukset eivät ole sallittuja, paitsi korkeintaan kieliasun ja säejaon osalta.

Projekti on valmis kun olen kirjoittanut kaksikymmentäneljä tuntia yhtä monessa eri paikassa. Aikarajaksi olen asettanut kaksikymmentäneljä vuotta. Symmetria viehättää minua enemmän kuin oman aikani hätäisyyden ja nopean julkaisemisen halveksuminen. Lopputulos on jotain yksityistä, eikä itselleni ole mitään merkitystä sillä, tuleeko kokonaisuus joskus julkaistuksi. Tuntien kirja, hetkien kirja, yksityinen rukouskirja kirjailijalle, jolle kirjallisuus on ainoa uskontoa lähentelevä toimitus tässä viheliäisessä maailmassa. Ajatus viehättää minua kuin tutuksi käyvä vieras paikka.

Runo: Tunti Kathmandussa

Olen ollut toista viikkoa Kathmandussa, ja se lyhentää ihmisen elämää          17:08
                      keskimäärin ehkä kuukauden verran
      Kun astuu ovesta ulos, on kuin sytyttäisi savukkeen
                                            pöly ja pakokaasu verhoilevat ilmaan
                              hienoja pyörteileviä kuvioita

              Ei ole mitään erityistä syytä
                                            miksi olen juuri täällä                                                        17:12
                      Ei ole mitään syytä, miksi en olisi
   
Yksinäisyys on vapauttavaa
                      Mikään paikka maailmassa
                                            ei kaipaa minua

                             Olen kotona siellä, missä viihdyn
                                            ja tänään minä viihdyn täällä
       
                                                                   vanhan aukion kulmalla
                                            pienessä asunnossa, jossa
                      olen elämän keskellä, ja erossa siitä                                                       17:14

 

                      On kevät, on niin kylmä
                                            että nukun kaikki vaatteet päällä,
                        käyn jääkylmässä suihkussa joka kolmas päivä,
                              ja ajattelen aamuisin aurinkoa
                                            kuin mennyttä rakastettua, jota yhä vielä
                                                                 ajattelee tietyllä lämmöllä                             17:17

 

        Jos elämästä jotain oppii, niin sen
                                            ettei sillä ole sen paremmin
                                                                 muotoa kuin tarkoitusta,
                                            ei mitään merkitystä
                      paitsi se, minkä sinä sille otat

 

                      Olla lahjakas lavastaja,
                                            puhua uskottavasti
                                                                 pehmeitä itseään myöten,
                                                 siinä on henkari
                      jonka varaan voisi ripustaa uskon elämään
       kuin vanhan väsyneen takin

 

        Ulkona kadulla seisoi munkki
                      hohtavan puhtaassa oranssissa kaavussa
                                            sylissään iso metallinen kerjuukuppi
                      ja katse tiukasti ei missään, ihmisten katseitten yllä           
                                                                 tai ehkä jossain kaiken katseen
                                            tuolla puolen, seisoi kuin patsas
                         sotilaasta, joka seisoo kuin patsas
          yhtä aikaa läsnä ja täysin poissa

                      Panin sata rupiaa
                                            melkein tyhjään kulhoon                                                   17:23
                            ja patsas puhkesi hymyilemään täydeltä naamalta
                                            hymyilemään kuin aurinko itse
                                                                 ja lohkaisi lauseen
                      joka saattoi olla kiitos tai rukous,
tai huomisen sääennuste, ja minä
     kävelin pois sen verran onnellisempana

 

                      En ole hyödyllinen ihminen
                                            mutta olen tuottanut pienen hetken iloa
                       monelle ihmiselle elämäni aikana
                                           
                      Tämän minä sanon
                                            puolustuksekseni, jos synnit joskus
                               luuloista huolimatta vielä punnitaan                                           17:26

 

         Näin kadulla kauniin tytön
                      Olisin toivonut, että hän olisi hymyillyt minulle
                               mutta hän vilkaisi minua kuin seinää ja käveli ohitseni
                      ja suoraan sisään tähän ohimenevään runoon                                   17:28

                                                                 Monta kertaa olen ajatellut
                      päässeeni eroon rakkaudesta, halusta
         katselevani nyt maailmaa kuin munkki tai vähintäänkin
                                            itseään viisaampi mies

                      mutta yhä uudelleen
  se on nöyryyttänyt ylpeyttäni, ja minua
              joka asun ylpeyteni sisällä

 

                                            Lyhyt ohimenevä katse naiselta
     johon tuskin tahtoisin tutustua
                      ja se mielikuvituksen paikka
                                jota kutsun sydämeksi
                      alkaa jälleen esitelmöimään rakkaudesta                                            17:32

      ikään kuin en tietäisi siitä jo kaikkea
                                            mitä voin siitä tänään tietää

 

                      Olen pettynyt, pettänyt, petetty
                                                                 olen paiskannut oven kiinni
                                            ja jättänyt omat sormeni väliin

                      Olen ollut sentimentaalinen
                                            kuin orava pähkinän äärellä
                               ja nyt olen jotain muuta                                                                 17:34

 

Jokin siinä potkaisi minut liikkeelle
                      ja nyt olen täällä, pienessä viileässä
         kauniissa laaksossa, joka ääntelee kuin ruosteinen kone,
                                            kuin helvetin kolmanneksi kiivain liikenneympyrä,
                      kuin basaarin ja motocrossradan risteytys,
                             kuin öljynkatkuinen huvipuisto
             jonka rapistuvalla estradilla laulaa
                      joku joka ehkä on osa ohjelmaa
                                            tai ehkä vain joku sekopää yleisöstä                               17:39

 

                      Voiko sitä enää selvemmin sanoa,
                                            rakastan toisaallaoloa
                           kuin oman matkani päätä

 

Boudhnan stupalla istui keski-ikäinen mies, munkki,
                      joka oli peittänyt kasvonsa maailmalta,
                                            ei niin ettei maailma näkisi häntä,
                         vaan ettei hän näkisi maailmaa,

             istui stupan juurella ja lauloi
                                            rukouksia paksusta kirjasta
      ei kenellekään, ellei itselleen

                      niin kaukana poissa kaikesta
                                            niin kaiken keskellä
     ettei viisitoista videokuvaavaa turistia
                                            merkinnyt siinä mitään
                     

                      Luulenko edes luulevani
                                            että ymmärsin hänet oikein, tai mitään siitä   17:45
        mitä hän kuvitteli tekevänsä

                                           
                               Runon kirjoittaminen on rituaali
     ei kenellekään, ellei itselleen

                                            ikään kuin se sanoisi jotain
                      ikään kuin se kertoisi, miksi 

 ikään kuin kirjallisuus itse
                      leikkisi eräänlaista uskontoa, joka tässä
                                            tulee harjoitetuksi                                                             17:50

     ilta pimenee, niin on

                      panen valot päälle, ja vielä lämpimämmän paidan
                                            ja menen läheiseen ravintolaan
                        jonka 19-vuotias tarjoilijapoika
                               esitelmöi mielellään elämästä
                      ja paikallisesta politiikasta,
                                            niin etten saa kahta haarukallista
                           riisiä suuhun ilman että tahtoisin
                                                                 sanoa jotain väliin,
                    ja niin illallinen
                                            on pöytäkeskustelu kahden
                          täydesti vieraan välillä                                                                        17:56
         odottamaton ja mieletön

                                            niin kuin elämä tapaa olla

 

20.2.2014, Kathmandu

Teksti ja runo: Aki Salmela

Kommentoi artikkelia Facebookissa

Kommentoi sähköpostitse: toimitus@janolehti.fi

Muut Jutut Jano #2

Jano - runouslehti kaikille: www.janolehti.fi