Jano-lehti

Runouslehti kaikille

#7 numero. Hiljaisuus.

37
hiljaisuutta

Maria Matinmikko

1. Hiljaisuus hädässä

1.1. Äärimmäisen järkytyksen aiheuttama psyyken tyhjeneminen äkilliseen hiljaisuuteen: mykkyyteen, ajatuksettomuuteen, tunteettomuuteen, virtauksettomuuteen.

2. Hiljaisuus täyttymyksessä

2.1. Hiljaisuus merkittävän onnistumisen kokemuksessa, mutta siinä hiljaisuus on sävyttynyt alavatsasta loimuavalla kantarevontulella tai puolitiedostamattomalla kilpailuyhteiskunnan veriraudalla.
2.2. Hiljaisuus kiitollisuuden ja lempeän onnellisuuden kokemuksessa, tuntuu sisäiseltä lampaanvillalta.
2.3. ”Kell’ onni on, se onnen kätkeköön, / kell’ aarre on, se aarteen peittäköön, / ja olkoon onnellinen onnestaan / ja rikas riemustansa yksin vaan. // Ei onni kärsi katseit’ ihmisten. / Kell’ onni on, se käyköön korpehen / ja eläköhön hiljaa, hiljaa vaan / ja hiljaa iloitkohon onnestaan.”1

3. Hiljaisuus melankolian sermien nivelinä

3.1. Jotta melankolian kuvitetut sermit voisivat esittäytyä ja hitaasti tuulessa lepattaa, ne täytyy niveltää hiljaisuudella, joka luo tarpeellisia katkoksia ja siten kiinnittymiskohdat melankolialle (muuten melankolia muuttuu joksikin raskaammaksi).

4. Arvaus kuolemasta hiljaisuutena

4.1. On vaikea sanoa, mitä kuolemassa ja sen jälkeen tapahtuu, mutta mahdollisesti kuolema on äärettömään kosmiseen hiljaisuuteen saippuakuplamaista poksahtamista.

5. Avaruuden hiljaisuus

5.1. Avaruudessa ei ole ilmaa tai muuta väliainetta, joka kuljettaisi ääntä. (Mutta avaruudesta saapuvan ionisoivan säteilyn suurienergiset hiukkaset jäävät vangeiksi Maan ympärille Van Allenin vyöhykkeille. Hiukkasten aiheuttamat radioaallot ovat ihmiskorvan kuultavissa.)2

6. Perimmäiset hiljaisuudet

6.1. Kuoleman, avaruuden, tiedostamattoman, menneisyyden, tulevaisuuden ja toisen olennon hahmottaminen perimmäisiksi hiljaisuuksiksi, koska emme pääse niihin täysin käsiksi mutta ne luovat olemiselle raameja.

7. Hiljaisuus luonnon äärellä

7.1. Hiljaisuus maisemaan lomittumisessa etäisyyden päästä, joskus myös maisemamaalauksen äärellä.
7.2. Hiljaisuus mereen sulautumisessa – sekoittuneisuudessa jossa ääriviivat, paino ja itseys katoavat.
7.3. Hiljaisuus lähes epätodellisena ja huumaavana äänettömyytenä pyörryttävän kauniissa vuoristossa, jossa saattaa juuri siksi tehdä mieli huutaa.

8. Hiljaisuus oman ruumiinsa sisällä

8.1. Hiljaisuus ruumiin sisäpuolisena tilana meditaatiossa: istua ruumiinsa muotoisen onkalon sisällä kuin olisi ajautunut täytetyn eläimen sisään, joka on sittemmin tyhjennetty mutta muotonsa säilyttänyt.
8.2. Hiljaisuus ruumiissa itkukohtauksen jälkeen – tuntuu samalta kuin rankkasateen jälkeinen hiljaisuus, molemmissa veden kohinan loppuminen asettaa tiheän hiljaisuuden kuultavaksi.
8.3. Edes pienin mahdollinen sisäinen hiljaisuus nukahtamisen edellytyksenä: välähdys, tärähdys, henkityskatkos.

9. Hiljaisuus poliittisen ulkopuolisena sfäärinä

9.1. Hiljaisuus erotuksena vaikenemisesta: joskus hiljaisuus demonisoidaan kokonaisuudessaan vaikka saatetaan tarkoittaa hiljaisuutta negatiivisena vaikenemisena poliittisessa tai muuten kantaaottavuutta vaativassa yhteydessä. (Sisäisen hiljaisuuden ja ulkoisen hiljaisuuden poliittisten edellytysten tarkastelematta jättäminen tässä niiden oletetun laajuuden, monimuotoisuuden ja kontingessin vuoksi.)

10. Hiljaisuus seksuaalisen ulkopuolisena sfäärinä: epäseksuaalisena olemisen tilana/hetkenä.

11. Hiljaisuus bondage art -valokuvassa

11.1. Oletetun hiljaisuuden kokemuksen siirtyminen sidotun olemuksesta katsojaan; muistuttaako se vauvan kapaloinnista tulevaa turvaa tai jotain sellaista hiljentävää?

12. Hiljaisuus nukkuessa

12.1. Ympäröivän maailman hiljaisuus jossain määrin nukkumisen ehtona, paitsi jos on omaehtoisesti, aikamme vaatimusten mukaisesti tai kidutuksen uhrina kuolemaisillaan väsymykseen.
12.2. Psyykessä täytyi olla hiljaista silloin kun ei nähnyt unia eikä mitään muutakaan tapahtunut (ja sitten ihmetys siitä, että joka yö makaamme tajuttomina tuntikausia, että sekoamme jos emme makaa tajuttomina tuntikausia; ylipäätään elämän ehdot hämmästyttävät).

13. Hiljaisuus taukona

13.1. Onko hiljaisuus tauon sisältö? Tauko luo tilan ja pysähdyksen asioiden välille. Tilan kokemukseen liittyy aina ajan kokemus. Se, mitä ei tapahdu ja mitä ei ole, on yhtä kiinnostavaa ja olennaista kuin se, mitä tapahtuu ja mitä on.
13.2. Tutki japanilaisen estetiikan käsite 'ma'.
13.3. Tauko on myös tyhjyyttä. Mikä hiljaisuuden ja tyhjyyden suhde on? Hiljaisuus voi olla täyttä, tyhjyys ei välttämättä ole hiljaista; minkälainen on hiljaisuuden ja tyhjyyden leikkauspiste, voiko sitä nimittää tai voiko sen käsitteellistää jotenkin?

14. Seksuaalisesti latautunut hiljaisuus

14.1. Ei ole aikaa eikä suhteellisuutta. Ei ole tasankoa vaan hullu horoskooppimerkki. Alkuperäinen nimeämättömyys: haluan sulautua taipeittesi ruskaan, aamuyön pulssi.

15. Sekalaisia hiljaisuuksia:

15.1. mykkäkouluhiljaisuus,
15.2. suomalainen bussihiljaisuus,
15.3. hiljaisuus älykkäänä vaikenemisena
15.4. ja tuuli silittää kasvoja Suomenlinnan lautalla,
15.5. myöhemmin rakastettu silittää mitä tahansa ruumiinosaa,
15.6. hiljaisuus saunassa koska ei ole mitään syytä eikä riittävästi happea puhua,
15.7. skenen hiljaisuus (joskus aikalaiset eivät tavoita teoksen mehua eivätkä raameja),
15.8. hiljaisuus typerryttävänä sanattomuutena (usein oikeat sanat tulevat mieleen kun tilanne on jo ohi).

16. Raskaushiljaisuus

16.1. Sikiö, uusi ihminen, kasvaa ja liikkuu kohdussa. Siitä ei lähde kuultavaa ääntä mutta sen tuntee; hiljaisuus kietoo äidin ja sikiön odottavaan ja tarkkailevaan hiljaiseen kommunikaatioon.

17. Hiljaisuus eläimen katseessa, kohtaamisessa

17.1. Eläin voi ymmärtää sanoja muttei voi tuottaa niitä, eläimen katse puhuu, myös äänet ja ruumiinkieli puhuvat, mutta katseesta ei lähde ääntä. Hiljaisuus muodostaa olennaisen olemisen perussäikeen ja ilmatilan eläimen ja ihmisen välille.

18. Hiljaisuus itsesuojeluna ja voimavarojen säästämisenä

18.1. Nettivihan ja -nokittelun äärellä; katso Vihan ja inhon internet -teos.
18.2. Näin sanotaan: ”Choose your battles wisely.”

19. Normihiljaisuus

19.1. Tavallinen hiljaisuuden kokemus tavallisen päivän lomassa; useimmille mielenterveyden yksi ehto.

20. Hiljaisuus kuolleen ihmisen tai eläimen edessä: hiljaisuus valtaa muurina, totuutena ja välttämättömyytenä.

21. Hiljaisuus äkillisen ja odottamattoman kauneuden kohtaamisessa

21.1. Kun vessasta palattuaan huomaa, että ulkomaailman valaistus onkin siirtynyt auringonlaskun jälkeiseen, voimakkaasti tummanhohtavaan illan kajoon.

22. Runon synnyttämä hiljaisuus

22.1. ”Yön tullen / minä seison portailla kuuntelemassa, / tähdet parveilevat puutarhassa / ja minä seison pimeässä. / Kuule, tähti putosi helähtäen! / Älä astu ruohikolle paljain jaloin: / puutarhani on sirpaleita täynnä.”3

23. Kirkkohiljaisuus tai muu pyhä paikka -hiljaisuus

23.1. Ikivanha ajatus tai kokemus siitä, että on oltava hiljaa jonkin ihmistä suuremman edessä.
23.2. Pyhäksi nimetyn paikan hiljentävä ylevyys, jopa mystisyys. Yleensä näiden paikkojen pinnanmuodoissa on jotain erityistä, ne saattavat hiljentää myös ilman tietoa siitä, että ne ovat pyhiä.

24. Hiljentyminen hiljaisuuden tavoitteluna, mutta mitä oikeastaan tavoitellaan: onko se vain hiljaisuutta vai esimerkiksi myös rauhaa, jumalkokemusta, arkitiedon ylittävää olemisen tilaa, todellisempaa itseyttä, psyykkistä lepoa, apua?

25. Maailman lohduttoman epätasa-arvon aiheuttama lamaannuttava hiljaisuus. Pitkittyessään aiheuttaa masennusta, kyynisyyttä, epätoivoa, sotia, murhia ja itsemurhia.

26. Vaivaannuttava hiljaisuus

26.1. Ei ole mitään puhuttavaa mutta tilanne vaatisi puhumista, siksi sylkeä erittyy kohtuuttomasti ja sitä täytyy piilotella.

27. Rakastumishiljaisuus

27.1. Ihosta kuoriutuu pieniä kiteitä. // Vaarallisen putouksen mykkä kohina.

28. Tuskan hiljaisuus

28.1. ”Hiljaisuuden äärellä kohoaa esiin sana 'ei mitään', kaino puolustus mittaamattoman sisäisen ja ulkoisen epäjärjestyksen edessä.”4

29. Hiljaisuus muutosta edeltävänä lohkareena, jota ei voi ohittaa mutta jonka voi sulauttaa sisäänsä (joskus tämä toteutuu hetkellisenä taantumisena).

30. Hiljaisuus valitsemattomassa yksinäisyydessä: puhumattomuus, jakamattomuus. Lauseet jäävät tuskallisesti kiinni ruumiiseen.

31. Teoria on hiljainen mutta rattaista kantautuu käsitteellinen ääni.

32. Koanin paukauttama hiljaisuus

32.1. ”Master: 'Round are the lotus leaves, round like a mirror' – from the standpoint of self-centeredness, what's it like? Answer: Stroking his head, the pupil says, 'It's like this.'”5

33. Mielen hiljaisuus ekstaattisessa tanssissa, kun ruumis itsenäistyy.

34. Mietiskelyhiljaisuus, jossa ruumis unohtuu.

35. Suoritusminuuden kumoava hiljaisuus: syväelämä alkaa psyyken louhoksista.

36. Hiljaisuus lepona jonkun vieressä

36.1. Kainalokuoppaa ja olkapäätä, karvojen puuterivuoria.

37. Hiljaisuuden vastakohta, tai, aivokosminen hiljaisuus äänen sisällä

37.1. Rohtuneet huulet murskaavat punaa: klitorisorgasmi.
37.2. Runkkaa pyhä mies kaikuva kammiosi puhtaaksi, aina vaan puhtaaksi.

Viitteet

  • 1. Leino 1900: Laulu onnesta teoksessa Hiihtäjän virsiä.
  • 2. Tekniikan maailma 31.7.2017: Näin aavemaisia ovat avaruuden äänet
  • 3. Södergran 1929: Levottomia unia, s. 28.
  • 4. Kristeva 1987, suom 1998 (3. painos 2010): Musta Aurinko – masennus ja melankolia, s. 247.
  • 5. Hoffmann 2016/1975 (edited and translated): The Sound of the One Hand – 281 Zen Koans with answers, s. 80.

Lähteet

  • Hoffmann, Yoel 2016/1975 (edited and translated): The Sound of the One Hand – 281 Zen Koans with answers. New York Review of Books.
  • Kristeva, Julia 1987, suom. 1998 (3. painos 2010): Musta aurinko – masennus ja melankolia. Kustannusosakeyhtiö Nemo. Otavan kirjapaino Oy. Suom. Mika Siimes (Pia Sivenius luku 8). Alkuteos: Soleil noir, dépression et mélancolie. Editions Gallimard, 1987.
  • Leino, Eino 1900: Laulu onnesta teoksessa Hiihtäjän virsiä.
  • Nieminen, Emmi & Vehkoo, Johanna 2017: Vihan ja inhon internet. Kustannusosakeyhtiö Kosmos.
  • Södergran, Edith 2004/1929: Levottomia unia. Kirja kerrallaan / Tulenkantajain Osakeyhtiö. Suom. Uuno Kailas.
  • Tekniikan maailma 31.7.2017: Näin aavemaisia ovat avaruuden äänet

Teksti: Maria Matinmikko

Kuvat: Uwa Iduozee

Kommentoi Facebookissa

Kommentoi sähköpostitse: toimitus@janolehti.fi

Muut Jutut Jano #7

Jano - runouslehti kaikille: www.janolehti.fi